Οδηγός Σταδιοδρομίας

Πατήστε εδώ  για είσοδο στην εφαρμογή

Φωτογραφίες...


Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
ΑΡΧΗ
Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίων Μαθηματικής λογοτεχνίας Εκτύπωση E-mail

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Σκεφθήκαμε να δημιουργήσουμε μαζί σας μια Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίων Μαθηματικής λογοτεχνίας.

Είναι μια ιδέα η οποία προέκυψε από το Πανελλήνιο Σύλλογο ΘΑΛΗΣ +ΦΙΛΟΙ και η οποία βρήκε εφαρμογή σε αρκετά σχολεία -βιβλιοπωλεία και φροντιστήρια της χώρας μας.
Μάλιστα τα καλοκαίρι του 2007 στην Αθήνα και του 2008 στη Πάρο πραγματοποιήθηκαν Πανελλήνιες συναντήσεις Λεσχών Ανάγνωσης στις οποίες έγινε από τους ίδιους τους μαθητές παρουσίαση της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ,διοργανώθηκαν παιχνίδια και διαγωνισμοί «παραμαθηματικού» χαρακτήρα και πολυποίκιλες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Η Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίων Μαθηματικής λογοτεχνίας είναι ένας σύγχρονος, απλός και ζωντανός τρόπος να καλλιεργηθεί η δημιουργική σχέση με το διάβασμα και τα Μαθηματικά.

v Μια ομάδα μαθητών (από 8 έως 12 μαθητές) σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς προγραμματίζουν τις δραστηριότητες που μπορεί να οργανώσει γύρω από την ανάγνωση του βιβλίου που επέλεξε.

v Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης - που μπορεί ανάλογα με το βιβλίο και τον διαθέσιμο χρόνο να κρατήσει από έναν μέχρι τρεις μήνες - συναντιόνται τακτικά με τους εκπαιδευτικούς(κάθε 2 ή 3 βδομάδες) για να αναλύσουν ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύονται από το βιβλίο ,να παρακολουθήσουν μαζί την πορεία της δραστηριότητας και να τους προσφερθεί η όποια υποστήριξη και καθοδήγηση χρειάζεται (πρόσθετες πληροφορίες, υλικό, αντιμετώπιση δυσκολιών, κλπ).

v Η ολοκλήρωση της δραστηριότητας μπορεί να καταλήξει σε εκδήλωση παρουσίασης σε ευρύτερο κοινό( π.χ στους μαθητές του φροντιστηρίου) και γιατι όχι σε συμμετοχή στη Πανελλήνια συνάντηση του 2009.

Η εναλλακτική αυτή προσέγγιση προσφέρει πολλές δυνατότητες στην εκπαίδευση για την καλλιέργεια της αγάπης στο βιβλίο, αλλά και στη συζήτηση και στη σκέψη.

Με την ιδιαίτερη άνθηση που έχει τις τελευταίες δυο δεκαετίες η εκδοτική δραστηριότητα γύρω από τα Μαθηματικά, με την εμφάνιση πολλών καλών βιβλίων όχι μόνο μυθιστορηματικής λογοτεχνίας, αλλά και ιστορικών, βιογραφικών ή αφηγηματικά εκλαϊκευτικών, που όμως απευθύνονται στο ευρύ κοινό, οι Λέσχες Ανάγνωσης γίνονται ένα πολύτιμο εργαλείο για να προσεγγιστούν τα Μαθηματικά με άλλο τρόπο στις σχολικές ,και όχι μόνο,ηλικίες.

ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

gauss.jpg

Πρόκειται για ένα βιβλίο 300 περίπου σελίδων. Εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΤΡΑΥΛΟΣ τον Νοέμβριο του 2006.
Πρόκειται για ένα βιβλίο «μαθηματικής λογοτεχνίας» και αναφέρεται στη ζωή, από τα παιδικά χρόνια και το έργο του Φρείντιχ Γκάους ενός από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της σύγχρονης εποχής.

Είναι ένα ιδανικό βιβλίο για μαθητές λυκείου ίσως και σε παιδιά της τρίτης γυμνασίου αν παραλειφθούν ορισμένες έννοιες όπως του λογαρίθμου ή του τρόπου υπολογισμού του πλήθους των πρώτων αριθμών, της ημερομηνίας του Πάσχα κλπ.

Εξ' άλλου η Μάργκαρετ Τεντ γράφει στην εισαγωγή: «Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αυτή η βιογραφία είναι αποτέλεσμα της συναναστροφής μου με τους μαθητές. Εκείνοι ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα και εγώ με τη σειρά μου αναγκάστηκα να μάθω περισσότερα. Ελπίζω ότι η ιστορία αυτή του πλέον διάσημου παιδιού - θαύμα στα μαθηματικά, που έζησε ποτέ στον κόσμο και που όταν ενηλικιώθηκε αναγνωρίστηκε από άκρου σε άκρο της Ευρώπης ως ο Πρίγκιπας των Μαθηματικών, θα παρακινήσει τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τον κόσμο των Μαθηματικών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είμαι πραγματικά ευτυχής.»

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Οσοι μαθητές του φροντιστηρίου βλέπουν με ενδιαφέρον τη παραπάνω δραστηριότητα και όσοι από αυτούς μπορούν να αφιερώσουν 2-3 ώρες την εβδομάδα πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν σε δημιουργία της Λέσχης Ανάγνωσης του ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ αποκτώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Οι συναντήσεις της Λέσχης θα γίνονται κάθε 15-20 μέρες, Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή (ανάλογα με τις ανάγκες και χρονικές δυνατότητες της ομάδας).
Το βιβλίο θα δοθεί στα μέλη της λέσχης ως προσφορά του φροντιστηρίου.

Oσοι ενδιαφέρονται, δηλώνουν συμμετοχή στον Παπαδεράκη Αντώνη (Τηλ. 2821041653 ή email : Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε ) μέχρι τη Δευτέρα 10-11-08.

Τελευταία ανανέωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 )
 
Advertisement