Οδηγός Σταδιοδρομίας

Πατήστε εδώ  για είσοδο στην εφαρμογή

Φωτογραφίες...


Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
ΑΡΧΗ
Επιμέρους αλλαγές στη διεξαγωγή των πανελλαδικών Εκτύπωση E-mail
Με τα μηχανογραφικά στη διάθεσή τους από τον Μάρτιο και επιμέρους αλλαγές στη διεξαγωγή των πανελλαδικών -μεταξύ των οποίων και η μείωση του συντελεστή βαρύτητας στην ανάπτυξη κειμένου στην έκθεση- θα διαγωνισθούν φέτος οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Μέχρι τη ριζική αλλαγή του εξεταστικού, την οποία επιδιώκεται από την κυβέρνηση να αποδώσει ο διάλογος για την Παιδεία, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προχωρεί σε τροποποιήσεις του ισχύοντος συστήματος, «οι διαδικασίες διεξαγωγής των οποίων προχωρούν κανονικά ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου» όπως δήλωσε χθες ο Α. Σπηλιωτόπουλος, μετά την τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τα αναμενόμενα, το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων -η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ενδιαφερομένων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου- θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα μαζί με τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες:

- Οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν νωρίτερα, εντός Μαρτίου συγκεκριμένα, τα μηχανογραφικά δελτία - που θα συμπληρώσουν τον Ιούλιο- στα χέρια τους, μέσω του Διαδικτύου. Νωρίτερα, εντός του Φεβρουαρίου, θα διατεθούν τα μηχανογραφικά των αποφοίτων των ΤΕΕ και των τελειοφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων καθώς θα πρέπει να τα καταθέσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.

- Αλλάζει στην εξέταση της «Νεοελληνικής γλώσσας» η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου που ζητείται από τους διαγωνιζόμενους. Μειώνεται κατά 10 μονάδες (εφ'εξής θα βαθμολογείται με 40) στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων (εφ'εξής θα βαθμολογούνται με 35 μονάδες). Η μετατροπή στοχεύει, κατά το ΥΠΕΠΘ, στον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

- Το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις των αποφοίτων προηγούμενων ετών του Β' κύκλου των ΤΕΕ (οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ που αντικατέστησαν τα ΤΕΕ θα διαγωνίζονται από φέτος μαζί με τους υποψηφίους των γενικών Λυκείων καθώς έχουν δυνατότητα πρόσβασης και στα ΑΕΙ).

Ως προς τη βαθμολόγηση των γραπτών των εξεταζομένων:

* Απαγορεύεται πλέον να σημειώνει ο α' βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις, έτσι ώστε ο β' βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

* Από την επόμενη χρονιά (στις πανελλαδικές του 2010) θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών αλλά και για να ενημερώνεται ο υποψήφιος επί της αναλυτικής βαθμολογίας του βλέποντας στο Λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του.

* Αυξάνονται (σε 18 από 13) τα μέλη των βαθμολογικών κέντρων που συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης - αναβαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται πως από τη φετινή χρονιά οι διαγωνιζόμενοι στις πανελλαδικές έχουν και πάλι το δικαίωμα να βλέπουν τα γραπτά τους, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, όπως ορίζει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ανακοινώθηκε επιπροσθέτως ότι για την αποσυμφόρηση των βαθμολογικών κέντρων από τους προφορικά εξεταζόμενους, θεσπίζεται ανώτατο όριο (80 υποψήφιοι ανά βαθμολογικό κέντρο), παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων στις πρωτεύουσες των νομών ή των εκπαιδευτικών περιφερειών. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2009

«Κονταίνουν» την Εκθεση

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥΤελευταία ανανέωση ( Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2009 )
 
Advertisement