Οδηγός Σταδιοδρομίας

Πατήστε εδώ  για είσοδο στην εφαρμογή
Βάσεις 2009 Εκτύπωση E-mail
Παρακάτω θα βρείτε τις βάσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 26/08/2009

ΑΕΙ - Ημερήσια

ΑΕΙ - Ημερήσια 10%

ΑΕΙ - Εσπερινά

ΤΕΙ - Ημερήσια

ΤΕΙ - Ημερησία 10%

ΤΕΙ - Εσπερινά

 

Επίσης μπορείτε να δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγοριοποίηση των σχολών από το ΚΕΣΥΠ ΛΑΜΙΑΣ.

 

 

Τα πρώτα συμπεράσματα από την ανακοινωση των βάσεων 2009. Κύριο χαρακτηριστικό φέτος είναι η άνοδος των βάσεων για την εισαγωγή σε Πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, αλλά και η άνοδος στις ιατρικές και παιδαγωγικές σχολές.

Πτώση των βάσεων παρατηρείται σε νομικές και σε φιλολογικές σχολές και αυξομειώσεις στα οικονομικά τμήματα.

Μεγάλη πτώση, που φτάνει ακόμη και τα 1000 μόρια, σημειώνεται στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Στα ΤΕΙ μεγάλη πτώση σημειώνουν οι βάσεις για τις οικονομικές σχολές.

249 τμήματα των Aνώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παρουσιάζουν άνοδο και μόλις 76, πτώση, ενώ στα ΤΕΙ, παρατηρείται άνοδος σε 106 τμήματα και πτώση σε 88.

Τα αποτελέσματα δείχνουν «στροφή» στις καθηγητικές σχολές, (μαθηματικό, φυσικό, χημικό, φιλολογία, παιδαγωγικά) και πτώση στα νομικά τμήματα, με τους φοιτητές να αναζητούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τμήματα φυσικής, χημείας, καθώς και το μαθηματικό, παρουσιάζουν άνοδο 400-600 μόρια. Αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι νοσηλευτικές σχολές.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική της Αθήνας παρουσιάζει άνοδο κατά 170 μόρια και διαμορφώνεται στα 19.476 μόρια. Το Aρχιτεκτονικό της Αθήνας έχει βάση εισαγωγής πλέον τα 22.583 μόρια, αυξημένο κατά 431 μόρια, ενώ ανάλογη είναι η άνοδος του τμήματος σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης στην Ξάνθη παρουσιάζει άνοδο κατά 469 μόρια, με τη βάση του να διαμορφώνεται στα 18.496 μόρια, ενώ κατά 664 μόρια έχει αυξηθεί η βάση για το Μαθηματικό της Αθήνας, στα 17.022 μόρια. Μαθηματικό Κρήτης, στα 15.060 μόρια, 568 μόρια πάνω. Κατά 485 μόρια αυξάνεται η βάση εισαγωγής για το Xημικό τμήμα της Αθήνας, η οποία διαμορφώνεται στα 17.819 μόρια.

Κατά 223 μόρια αυξάνεται η βάση του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα, στα 18.518 μόρια. Σημαντική άνοδο παρουσιάζει το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, με τη βάση του να φθάνει πλέον τα 17.536 μόρια, αυξημένη κατά 428 μόρια. Το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ παρουσιάζει άνοδο κατά 390 μόρια, ενώ κατά κατά 658 μόρια αυξήθηκε η βάση για το Οικονομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης και κατά 438 μόρια το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών επίσης στη συμπρωτεύουσα. Στα 17.303 μόρια διαμορφώνεται η βάση (88 μόρια παραπάνω απο ό,τι πέρυσι) για το τμήμα ικάρων, γενικής σειράς.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που το τμήμα Νομικής Αθηνών παρουσιάζει πτώση κατά 85 μόρια, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.893 μόρια, έναντι 18.978 του 2008. Πτώση κατά 62 μόρια παρουσιάζει και η Νομική Θεσσαλονίκης. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν τα αστυνομικά τμήματα και αυτά των αστυφυλάκων, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι σχολές ψυχολογίας. Συγκεκριμένα, το τμήμα Αστυφυλάκων Γενικής Σειράς παρουσιάζει πτώση κατά 1.179 μόρια και διαμορφώνεται στα 13.124, ενώ το τμήμα Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού παρουσιάζει πτώση κατά 2.541 μόρια και φθάνει πλέον τα 13.081 μόρια. Το τμήμα Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας γενικής σειράς, παρουσιάζει πτώση κατά 619 μόρια και διαμορφώνεται στα 17.433 μόρια, ενώ στα 15.963 μόρια είναι πλέον η βάση του ιδίου τμήματος στην κατηγορία των Πολυτέκνων, με πτώση κατά 1.105 μόρια. Κατά 2.082 μόρια έπεσε και η βάση στο Μουσικό της Αθήνας, στα 12.316 μόρια.



Οι ενδιαφερόμενοι, μετά τις 10 το πρωί, θα πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας (www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων, (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Παράλληλα, οι κατάλογοι με τα ονόματα των επιτυχόντων θα αποστέλλονται σταδιακά και στα σχολεία.

Οι 1.000 αριστούχων, ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών , αφαιτέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιζήτητα τμήματα των παιδαγωγικών (δάσκαλοι) αλλά και των νηπιαγωγών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και τα πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου απογειώνονται, οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κλπ «χτυπάνε κόκκινο» ανόδου ενώ άνοδος υπάρχει και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση των βάσεών τους βρίσκονται δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, πολλά εκ των οποίων (κυρίως ΤΕΙ) θα δεχθούν φέτος υποψήφιους με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ , ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224. Συγκριτικά με το 2008 σαφέστατα προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων-επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αυξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%. Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια Τ.Ε.Ε., στα Εσπερινά Τ.Ε.Ε κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%. Τόσο η βαθμολογία όσο και τα ονομαστικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από σήμερα μετά τις 10.00 π.μ. από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (στη Δ/νση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. http://www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλ. 1500.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Επίσης δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθώς και από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ πληκτρολογώντας τον εντεκαψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Οι εγγραφές των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 16- 9-2009 μέχρι και 30- 9 -2009. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η βεβαίωση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας για τους εισαγόμενους που δεν είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης Ελληνικού ή Κυπριακού Λυκείου.Αν δεν έχουν τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εισαγόμενοι χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους.Επισημαίνεται ότι τα σχετικά δικαιολογητικά, που υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας καθένας από τους εισαγόμενους, θα σταλούν υπηρεσιακά στη σχολή επιτυχίας τους, εκτός των Κύπριων υπηκόων, των οποίων οι φάκελοι θα σταλούν με τη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου απευθείας στις σχολές επιτυχίας τους. Υπενθυμίζεται ότι οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους από 1-9-2009 μέχρι και 10-9-2009. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Τελευταία ανανέωση ( Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010 )
 
Advertisement