Οδηγός Σταδιοδρομίας

Πατήστε εδώ  για είσοδο στην εφαρμογή

Φωτογραφίες...


Είσοδος


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
ΑΡΧΗ
Το νέο Λύκειο Εκτύπωση E-mail
Ανακοινώθηκαν οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο ... H πρόταση του υπουργείου για το Λύκειο προβλέπει τα εξής:

Α΄ Λυκείου
Θα παρέχει στους μαθητές γενική παιδεία με 7 υποχρεωτικά μαθήματα: Ελληνική γλώσσα (Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία), Θρησκευτικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Ξένη Γλώσσα, Φυσικές επιστήμες (Φυσική-Χημεία- Βιολογία) και Φυσική Αγωγή. Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέγουν μια Ερευνητική Εργασία ανά τετράμηνο με θέμα που θα εντάσσεται στους κύκλους: «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Οι εργασίες θα γίνονται υπό την καθοδήγηση ενός ή περισσότερων καθηγητών (θα επιμορφωθούν κατάλληλα τον Ιούνιο) και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Μία από τις εργασίες μπορεί να γίνεται στα Αγγλικά.

Β΄ Λυκείου
Θα ξεκινάει η εξειδίκευση των μαθητών με δύο κατευθύνσεις (Α και Β) που θα έχουν 10 υποχρεωτικά μαθήματα και 2 επιλογής. Οι δύο κατευθύνσεις θα έχουν 7 κοινά μαθήματα (Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Φυσική Αγωγή, Ερευνητική Εργασία, Θρησκεία & Κόσμος, Αρχές Οικονομίας & Διοίκησης, Ιστορία και Μαθηματικά) στα οποία θα μπορεί να γίνεται και συνδιδασκαλία, ενώ στα υπόλοιπα οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα σε θετικά μαθήματα (Φυσική -Χημεία και Βιολογία ή Επιστήμη Υπολογιστών στην Α κατεύθυνση) ή σε «κλασικά» (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Φιλοσοφία και Αρχές Φυσικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών στη Β κατεύθυνση). Παράλληλα, οι μαθητές και των δύο κατευθύνσεων θα μπορούν να επιλέγουν δύο μαθήματα (αν το επιθυμούν σχετικά με τις ανάγκες τους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) για να κάνουν «εμβάθυνση». Πρόκειται για ένα είδος «φροντιστηρίου», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να λύνουν τυχόν απορίες ή να εμβαθύνουν στην ύλη με περισσότερες ασκήσεις, εργασίες κ.ά.

Γ΄ Λυκείου
Οι κατευθύνσεις θα γίνονται τρεις (Α, ΑΒ, Β) με τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα και δύο επιλογής. Η κατεύθυνση Α θα δίνει έμφαση στις Θετικές Επιστήμες (με υποχρεωτικά τα μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Ερευνητική Εργασία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία ή Επιστήμη Υπολογιστών και Φυσική Αγωγή). Η κατεύθυνση ΑΒ θα αφορά στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες (με Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Ερευνητική Εργασία, Ιστορία, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Μικροοικονομική & Μακροοικονομική, Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων & Υπηρεσιών, Εφαρμογές Πληροφορικής, Φυσική Αγωγή). Τέλος, η κατεύθυνση Β θα δίνει έμφαση στις Νομικές, Φιλοσοφικές και Πολιτικές Επιστήμες (με Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Ερευνητική Εργασία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Λατινικά και Φυσική Αγωγή).

Λιγοστεύει η «περιττή» ύλη

    Στην α΄τάξη του Λυκείου τα μαθήματα μειώνονται σε 8 από 16 και οι ώρες διδασκαλίας σε 32 από 34

Η μείωση της «περιττής» ύλης αποτελεί βασικό άξονα των αλλαγών στο Λύκειο. Ενδεικτικό είναι πως στην Α΄ τάξη, τα μαθήματα μειώνονται από 16 σε 8 και ο συνολικός αριθμός διδασκαλίας από 34 σε 32.

Στη Β΄ τάξη, ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12, με μείωση του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας από 34 ή 35 σε 33. Στη Γ΄ Λυκείου, ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 10, αλλά οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται από 31 σε 35 λόγω των προγραμμάτων εμβάθυνσης σε επιλεγμένα μαθήματα εντός του κανονικού ωραρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στην Ελλάδα υπάρχει ο μέγιστος κατακερματισμός του σχολικού χρόνου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθημάτων στο λύκειο.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 49 μαθήματα στα οποία περιλαμβάνονται και 8 μονόωρα (πλέον η έννοια του μονόωρου μαθήματος σταματά να υφίσταται), όταν στη Γαλλία τα μαθήματα είναι 26, στην Ισπανία 24 και στην Ιταλία 30. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά της Εκκλησίας αλλά και κομμάτων, το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη Λυκείου, όπως και στη Β΄ στην οποία όμως αλλάζει περιεχόμενο και μετονομάζεται σε «Θρησκεία και Κόσμος» ώστε να γίνεται -όπως εξήγησε η υπουργός - ένας μονόωρος διάλογος συνολικά για ζητήματα θρησκείας και ηθικής. Στη Γ΄ Λυκείου, το μάθημα «Θρησκεία και Κόσμος» θα είναι επιλογής.
 
Advertisement